Verksamhetsplan.
2023 – 2024
Version 1, 2023-04-28
Föreningen Leksaksbiblioteket Stockholm
Föreningen Leksaksbiblioteket Stockholm (LB) bildades i februari 2023 med syftet att starta ett leksaksbibliotek i södra Stockholm under hösten 2023. Föreningens arbete är just nu fokuserat mot förberedande arbete inför uppstarten.
Som nystartad förening handlar mycket av arbetet om att förstå vad det innebär att verka som en ideell förening och vi lär oss hela tiden på vägen. Under 2023 har vi skapat oss en tydlig bild av den verksamhet LB vill bedriva och nu är fokus på att få till finansiering och en lokal för att omvandla tankar till konkret verksamhet. Under tiden fortsätter vi att bygga på den stabila grund som är förutsättningen för en hållbar verksamhet och som dessutom kommer att resultera i en modell som på sikt kan användas för att starta leksaksbibliotek i flera områden.
I våra stadgar står följande om förenings ändamål:
”Leksaksbiblioteket Stockholm är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Syftet är att bidra till ett mer hållbart samhälle genom att främja delat ägande och minskad konsumtion. Föreningens huvudsakliga verksamhet är utlåning av leksaker och andra barnrelaterade produkter. Visionen är att göra det hållbara valet till det enkla valet. Leksaksbiblioteket Stockholm har barnens bästa och deras framtid i fokus.
Leksaksbiblioteket Stockholm strävar efter att:
verka för barns rätt till lek och fritid
ha ett varierat utbud av leksaker i så giftfria och hållbara material som möjligt
tillgängliggöra leksaker för alla barn, oavsett socioekonomisk bakgrund
stimulera barns utveckling och nyfikenhet
normalisera utlåning av leksaker som ett alternativ till konsumtion
vara en social och levande mötesplats i lokalsamhället”
Vision
Föreningens vision är att göra det hållbara valet till det enkla valet.
Styrelsens mål och arbete
Styrelsen uppgift är att planera, leda och fördela arbetet inom föreningen, ansvara för och förvalta föreningens medel, arbeta med att planera föreningens verksamhetsplan och hur aktiviteterna ska genomföras. Styrelsemöten hålls för närvarande ca 1 ggr/månad. Styrelsens arbete kommer under verksamhetsåret 2023/2024 vara fokuserat mot att hitta ett fungerande och smidigt arbetssätt och bli lite varma i styrelsekläderna jämte arbetet med att förverkliga verksamhetsplanens mål och aktiviteter.
Med tanke på att själva leksaksbiblioteket inte är igång än, kommer verksamhetsplanen att behöva uppdateras kontinuerligt under verksamhetsåret. Planen ska därför ses som ett levande dokument som ska hjälpa föreningen att hålla fokus mot målet, att öppna ett leksaksbiblioteket och driva detta. Eftersom många saker fortfarande inte är på plats gällande exempelvis finansiering och lokal, kommer styrelsen att behöva vara flexibel inför att behöva omvärdera tidigare tagna beslut.
Verksamhetens mål
Under 2022 kommer vi att arbeta fokuserat mot att starta leksaksbiblioteket, på något sätt, i Bagarmossen eller Skarpnäck (se mer under ”Lokal”). Målet är vidare att föreningen under hösten ska kunna anställa en verksamhetsledare på deltid, möjligtvis också en ekonomiassistent samt projektledare. Allt detta är avhängigt vilken typ av extern finansiering som föreningen beviljas. Efter att verksamheten är igång flyttas fokus till att få leksaksbibliotekets dagliga drift att fungera så väl som möjligt, parallellt med arbetet att hitta långsiktig och hållbar finansiering.
Prioriterade områden
Leksaksbiblioteket Stockholm har identifierat ett antal prioriterade områden att arbeta med under verksamhetsåret 2023-2024. Nedan behandlas dessa närmare.
Medlemmar
Föreningen har i nuläget ett 50-tal medlemmar och en större medlemsvärvning planeras under senvåren. Medlem kan den bli som stöttar föreningens syfte och mål, men inget medlemskap krävs för att bli låntagare. Leksaksbiblioteket Stockholm har via sociala medier aktivt arbetat med kommunikation gentemot lokalsamhället. Den behöver underhållas och utvecklas och det positiva gensvaret ska tas tillvara. Ett sätt att ta tillvara det är att erbjuda medlemskap i föreningen. Stödmedlemmar kommer att vara benämningen på föreningens medlemmar, för att särskilja dem från låntagarna. Utmaningen för föreningen ligger i att förutom att rekrytera nya medlemmar också arbeta aktivt för att behålla de som redan finns. Plan för hur detta ska göras kommer att behöva utarbetas. Det skulle till exempel kunna vara en inbjudan till en pre-opening aktivitet på leksaksbiblioteket i höst. Målet är att under verksamhetsåret 2023-2024 nå upp till 200 medlemmar.
Lokal
Leksaksbiblioteket Stockholm behöver en funktionell lokal till rimlig hyra. Kontakt har tagits och etablerats med ett stort kommunalt bostadsbolag som finns i området Bagarmossen/Skarpnäck. Ett första möte har genomförts och där diskuterades hur ett samarbete skulle kunna se ut. Bostadsbolaget ska i början av maj visa en lokal för LB, därefter sker samtal kring bland annat hyresnivåer och förslag på avtal. Andra aktörer med tillgängliga lokaler har också visat intresse för samarbete, vilket följs upp kontinuerligt. Ett alternativ som undersöks är att börja med någon form av pop-up verksamhet/testverksamhet i mindre skala, för att sedan kunna gå vidare mot en större lokal där leksaksbibliotekets fulla koncept med lekutrymme och möjlighet att arrangera evenemang får ta plats. Pop-up verksamheten skulle då för ett begränsat antal låntagare kunna tillhandahålla ett mindre utbud som bokas online och hämtas i lokalen, samtidigt som möten med potentiella samarbetspartners kan ske på plats, för att på så vis skapa en bild av vad LB kan vara, och bli.
Kontakt har också tagits med privata hyresvärdar som har intressanta lokaler i Bagarmossen, än så länge utan resultat. Samtal kring att dela lokal med föreningen Loopis förs, vilket skulle kunna vara positivt av flera skäl.
Under året vill vi också utforska möjligheten att kunna erbjuda en funktion som i dagsläget går under arbetsnamnet Hämta&lämna – Leksaksbiblioteket ℅. För att öka tillgängligheten för låntagarna, och vidga vårt upptagningsområde, vill LB erbjuda möjligheten att kunna reservera produkter online för att sedan hämta dem på annan plats än det fysiska leksaksbiblioteket. Planen är att vi finns på några olika platser i Söderort vid bestämda tidpunkter och att låntagare då både kan hämta reserverade leksaker samt lämna tillbaka lånade saker.
Delaktighet
Fokusgrupper: Leksaksbiblioteket Stockholm vill att barnen är delaktiga från början. Barnens åsikter, intresse och engagemang är viktiga för den verksamhet leksaksbiblioteket vill bedriva. LB ska därför genomföra fokusgrupper där barnen ges möjlighet att diskutera och resonera kring ämnen som lokalisering, utbud, låna/dela/köpa och hållbarhetsfrågor. Det sker i samarbete med förskola/skola i Bagarmossen/Skarpnäck. Samtalet kan med fördel kombineras med någon kreativ aktivitet, där barnen till exempel kan få illustrera hur de vill att leksaksbiblioteket ska se ut genom att rita, måla, klippa och klistra. Efter sammanställning av materialet, kommer barnen att få återkoppling om hur leksaksbiblioteket tar form och de får följa resan mot ett leksaksbibliotek i deras närområde på nära håll. Planen är att målgruppen regelbundet ska få vara med att utvärdera och bidra till utveckling av verksamheten. Detta är ett första steg i det samarbete som leksaksbiblioteket önskar med skolor och förskolor runt om Bagarmossen och Skarpnäck. Vår ambition är också att vi sen när vi är igång, kan fortsätta samarbetet genom att till exempel ta emot studiebesök, finnas med vid temadagar eller andra projekt eller arbeten.
Enkät: Ett sätt att nå målgruppen barn är via deras vuxna. LB kommer under våren genomföra en enkät bland vuxna personer som finns i barnens närhet. Enkäten innehåller frågor kring öppettider, utbud och låneavgift. Svaren bidrar till att utforma verksamheten. Enkäten kommer att gå ut digitalt via lokala Facebook-grupper som LB tidigare skapat engagemang i, samt i för oss nya områden i Söderort i samband med att vi då presenterar vår verksamhet. Via informationsblad med länk/QR-kod till enkäten planeras den även att distribueras via öppna förskolan, BVC, kyrkan osv.
Deltagande på Bagis Megaloppis: Genom att delta på lokal loppis i Bagarmossen ges LB ytterligare möjlighet att möta målgruppen barn och deras vuxna. Här kan vi visa upp oss, vad vi gör och vad vi vill göra. Planerade aktiviteter på loppisen är att ta emot förslag på vad både barn och vuxna vill kunna låna, erbjuda möjlighet att bli medlem samt också svara på vår enkät. Vi försöker också att ordna med en leksakstvätt där barnen ska kunna tvätta sina nya leksaker inköpta på loppisen i en ultraljudstvätt. Genom att finnas på plats lokalt skapar vi ytterligare möjligheter att engagera och involvera målgruppen.
Samarbeten och samverkan
Under 2023 har LB arbetat för att etablera kontakter och samarbeten med olika verksamheter och aktörer i lokalsamhället. Detta ämnar vi fortsätta med under verksamhetsåret 2023/2024. Exempel på samverkan under utveckling är:
Kommunalt bostadsbolag med erfarenhet av samverkan och projekt för hållbara områden – lokal med hyresreducering
Hyresgästföreningen Skarpnäck för samtal om lokal
Bagarmossens folkets hus för samtal om lokal
Samarbete och erfarenhetsutbyte med föreningen Loopis som arbetar med lokal byteshandel samt utlåning av verktyg och andra saker. Loopis är också en nystartad förening och vi delar många utmaningar. Samtal om att ev. dela lokal på sikt pågår.
Föreningar för barn och unga – ska skapa meraktivitet till LB, ge barn ytterligare möjligheter till utvecklande lek och fritid, genom t.ex. gemensamma temadagar
Ideellt samarbete med reklambyrå – webbplatsen ska utvecklas för att möta nya krav och trycksaker tas fram
Skola/förskola – kontakt med rektorer på förskola/skolor i området för att påbörja långsiktigt samarbete
Marknadsföring
Under tidig vår 2023 har ett ideellt samarbete med en reklambyrå etablerats. Detta samarbete fortsätter under våren med målet att ha en logotyp, webbsida och trycksaker som möter LB:s behov av att nå ut med information. Syns vi inte, finns vi inte, och Leksaksbiblioteket Stockholm vill i allra högsta grad finnas. Med hjälp av den nya webbplatsen och övrigt material kommer vi lättare kunna kommunicera vår vision och verksamhet till såväl potentiella samarbetspartners och bidragsgivare som kommande låntagare och stödmedlemmar. Efter öppningen kommer marknadsföring att riktas mer mot att nå ut till presumtiva låntagare så att de får möjlighet att ta del av LB:s fantastiska verksamhet.
LB har löpande kontakt med lokaltidningen Mitt i, vilket vi kommer att fortsätta med även framöver. Tidigare artikel i Mitt i har genererat många hejarop och peppande kommentarer, vilket är mycket gynnsamt för LB. Vi kommer också fortsätta att kommunicera i lokala Facebook-grupper samt affischera både lokalt, och i närförorter. Kontakt planeras att tas med lokalt tryckeri för möjlighet till sponsring kring trycksaker.
Det kan också bli aktuellt att arbeta med betald marknadsföring i sociala medier och lokaltidning i samband med öppning.
Volontärverksamhet
Vi ser styrkan i ett ideellt engagemang och vet hur viktigt det är att det finns en genomarbetad modell för hur engagemanget ska tas tillvara. Modellen håller på att utformas och kommer visa hur LB avser att arbeta med information, utbildning, introduktion och underhåll gentemot de som vill engagera sig. Att volontärerna får känna sig som en del i den dagliga verksamheten är viktigt för oss. Vi uppmuntrar idéer om vad en kan hjälpa till med som volontär, och har också gjort en lista med lite olika förslag på sådant som vi vet att vi kommer behöva hjälp med: bygga möbler, skylta, planera och hålla i event, sköta, laga leksaker, rengöra och sortera leksaker, städa, ta hand om affischering som exempel. För att kunna ha en välfungerande volontärverksamhet behöver LB ha anställd personal som kan hålla i trådarna.
Ekonomi
En av Leksaksbiblioteket Stockholms stora utmaningar är att hitta en långsiktig och hållbar finansiering av verksamheten, en utmaning som delas med många andra ideella föreningar. Inkomsterna för LB kommer att komma från medlemsavgifter, låneavgifter, sponsorer samt utbetalningar från sökta fonder/stipendier.
Om en ansökan till Allmänna arvsfonden beviljas skulle det kunna innebära en stor ekonomisk möjlighet för LB. Det skulle möjliggöra att ha en projektledare anställd på deltid, samt även en ekonomiassistent på timmar. Projektledaren skulle då kunna arbeta vidare med olika bidragsansökningar och samverkan med kommunen etc. LB tror att kommunen på sikt skulle kunna bli en finansiär, så som de på många platser runtom i landet är för Fritidsbanken.
LB kommer att under våren arbeta vidare med budgeten där det kommer tydliggöras vilken typ av verksamhet som vi kan bedriva, beroende på hur mycket pengar vi kommer att ha att röra oss med. Dessa exempel ska kunna presenteras för sponsorer och samarbetspartners för att visa på vad Leksaksbiblioteket Stockholm vill och kan åstadkomma med rätt ekonomiska förutsättningar.
Vårt mål är att på sikt kunna gå mot kostnadsfria lån, för att just göra verksamheten tillgänglig för ALLA barn. Inledningsvis är dock bedömningen att det kommer att behövas ta ut låneavgifter för att finansiera verksamheten. När verksamheten väl etablerats blir det lättare att visa för bidragsgivare vad vi faktiskt är och gör, vilket kan öka möjligheterna att erhålla ekonomiskt stöd just för att nå ut till en mer ekonomiskt utsatt målgrupp, vilka många fonder riktar sig mot.
Mycket tid kommer dels att läggas på att fortsatt kartlägga fonder att söka pengar från, dels på själva ansökningarna, som många gånger är omfattande. Ytterligare ett sätt som LB överväger är att göra en crowdfunding-kampanj (gräsrotsfinansiering) där privatpersoner såväl som företag kan gå in med en valfri summa för att stötta uppstarten av ett leksaksbibliotek. Samtal kring detta förs med reklambyrån, som möjligen skulle kunna ta fram en enklare film.
Aktiviteter 2023
Maj – Juni
Ansökan Allmänna arvsfonden
Delta på Bagis Megaloppis
Ny och uppdaterad webbplats lanseras
Genomföra fokusgrupper förskola/skola
Beslut om lokal
Ev. crowdfunding-kampanj
Arbete med föreningens rutiner och strukturer
Medlemskampanj
Juli – September
Medlemskampanj
Ev. crowdfunding-kampanj
Arbete med föreningens rutiner och strukturer
Arbete med volontärverksamheten
Insamling av leksaker, både via inköp och donationer
Planering av utformning av lokal
Iordningställande av lokal
Fortsatt arbete med bidragsansökningar
Ev. öppningskalas
Oktober – December
Ev. öppningskalas
Fokus på den dagliga verksamheten
Fortsatt arbete med bidragsansökningar
Fortsatt samarbete med skolor/förskolor
Besök på öppna förskolor etc för att berätta om verksamheten
Aktiviteter 2024
Januari – Mars
Fortsatt arbete med bidragsansökningar
Fokus på den dagliga verksamheten
Arbete med förberedelser inför årsmötet
April – Maj
Fortsatt arbete med bidragsansökningar
Fokus på den dagliga verksamheten
Utvärdering med volontärer
Utvärdering med låntagare
Årsmöte