Stadgar för
Leksaksbiblioteket
Stockholm.

Originalstadgar antagna 2023-02-12.
Nuvarande stadgar reviderade 2023-05-08.

NAMN
1 §
Föreningens namn är Leksaksbiblioteket Stockholm.


SÄTE
2 §
Föreningen har sitt säte i Stockholm.


VERKSAMHETS- OCH RÄKENSKAPSÅR
3 §
Föreningens verksamhets- och räkenskapsår följer kalenderåret.


ÄNDAMÅL
4 §
Leksaksbiblioteket Stockholm är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Syftet är att bidra till ett mer hållbart samhälle genom att främja delat ägande och minskad konsumtion. Föreningens huvudsakliga verksamhet är utlåning av leksaker och andra barnrelaterade produkter. Visionen är att göra det hållbara valet till det enkla valet. Leksaksbiblioteket Stockholm har barnens bästa och deras framtid i fokus.

Leksaksbiblioteket Stockholm strävar efter att:

  • verka för barns rätt till lek och fritid

  • ha en varierat utbud av leksaker i så giftfria och hållbara material som möjligt.

  • tillgängliggöra leksaker för alla barn, oavsett socioekonomisk bakgrund.

  • stimulera barns utveckling och nyfikenhet.

  • normalisera utlåning av leksaker som ett alternativ till konsumtion.

  • vara en social och levande mötesplats i lokalsamhället.


MEDLEMSKAP
5 §
Alla som vill stötta föreningens syfte är välkomna som medlemmar.

6 § Medlemskap erhålls genom att varje kalenderår betala medlemsavgiften.

7 § Varje medlem:

  • ska följa föreningens stadgar samt beslut som faats av styrelsen.

  • godkänner genom sitt medlemskap att föreningen får behandla personuppgifter i syfte att bedriva ändamålsenlig verksamhet i enlighet med gällande lagstiftning och föreningsstadgar.


UTTRÄDE OCH UTESLUTANDE
8 §
Utträde sker genom att skriftligt eller muntligt meddela styrelsen eller anställd personal. Medlem som inte betalt medlemsavgiften anses ha begärt sitt utträde ur föreningen och avförs från aktuell medlemsförteckning.

9 § Styrelsen kan utesluta en medlem som motverkar föreningens syfte, missgynnar föreningen eller missbrukar dess namn. Vid uteslutande ska en medlem ha rätt att yttra sig inom en viss angiven tid.


STYRELSEN
10 §
Föreningen sköts mellan årsmötena av en styrelse. Styrelsen ska, utifrån föreningens stadgar, verka för Leksaksbiblioteket Stockholms utveckling samt tillvarata medlemmarnas intressen. Styrelsens uppgift är att:

  • planera, leda och fördela arbetet inom föreningen.

  • se till att föreningen verkar för sitt syfte.

  • verkställa av årsmötet fattade beslut.

  • sköta föreningens ekonomi.

  • utse arbetsgrupper och delegera beslutsrätt inom dessa.

  • hantera medlemsförteckning.

  • hantera medlemsärenden.

  • besluta om föreningens operativa verksamhet.

  • förbereda och kalla till årsmöte.

  • överlämna räkenskaper m.m till revisorn.

  • ordna verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse till årsmöte.

  • arkivera protokoll och bokföring.

11 § Styrelsen består av minst tre (3) och högst nio (9) personer. Bland dessa ska ordförande och kassör ingå. Ordförande och kassör väljs på årsmötet. Styrelsen fördelar efter årsmötet de andra posterna mellan de ledamöter som blivit valda. Mångfald gällande styrelsens sammansättning bör eftersträvas.


STYRELSEMÖTEN

12 § Kallelse
Styrelsen sammanträder efter kallelse av ordföranden, eller då minst halva antalet ledamöter har begärt det.

13 § Beslutsförfarande
Styrelsen är beslutsför när fler än hälften, eller minst tre, av styrelseledamöterna är närvarande. Styrelseledamot som lägger ner sin röst i någon fråga räknas bort från det totala antalet röstande. Vid lika röstetal har ordförande utslagsröst.

14 § Protokoll
Vid styrelsemöten ska protokoll föras. Protokoll ska justeras av mötesordföranden och av utsedd protokolljusterare. Protokoll vara tillgängligt för medlemmar senast tre veckor efter mötets genomförande.

15 § Arbetsordning
Styrelsen ska besluta om en arbetsordning och vid behov en delegationsordning.

FIRMATECKNARE
16 §
Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör, var för sig.


ÅRSMÖTE

17 § Inför årsmötet
Årsmötet ska hållas före sista (31) maj varje år. Kallelse skickas ut via e-post till medlemmarna minst fyra (4) veckor innan årsmötet äger rum. Kallelse bör även publiceras på fler ställen, som styrelsen anser lämpligt. Senast en vecka före årsmötet skickas dagordning ut, via e-post.

18 § Motioner
Alla medlemmar har rätt att inkomma med motioner till årsmötet. Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast två veckor före årsmötet. En motion anses giltig då den insänts av medlem och inkommit i tid. Samtliga giltiga motioner ska behandlas av årsmötet.

19 § Årsmötets uppgift
Årsmötets uppgift är att:

1. utse ordförande, sekreterare och justerare för årsmötet

2. fastställa dagordningen

3. justera röstlängden

4. fråga om årsmötet har utlysts på rätt sätt

5. ta del av styrelsens verksamhetsberättelse

6. ta del av styrelsens ekonomiska berättelse

7. ta del av revisorns berättelse

8. behandla frågan om styrelsens ansvarsfrihet

9. behandla inkomna propositioner

10. behandla inkomna motioner

11. fastställa medlemsavgiften

12. anta verksamhetsplan

13. beslut om antalet styrelseledamöter

14. val av:

a. föreningens, tillika styrelsens, ordförande

b. föreningens kassör

c. styrelsens övriga ledamöter (1–7 st)

15. välja valberedning för nästa årsmöte

16. välja revisor

17. behandla övriga frågor upptagna på dagordningen

18. behandla övriga frågor som väckts under mötet

På extra årsmöte ska det utöver ärenden enligt punkt 1–4 ovan endast förekomma ärenden som angetts i kallelsen till det extra årsmötet.

20 § Rösträtt och yttranderätt

Rösträtt samt yttranderätt på mötet har den medlem som har ett aktivt medlemskap i föreningen, i enlighet med 6 §. Rösträtten är personlig och kan inte överlåtas. För att utöva sin rösträtt behöver medlemmen delta på årsmötet.

21 § Beslutsförfarande
Beslut på årsmöten och styrelsemöten tas genom enkel majoritet. Om en medlem avsäger sig sin röst i någon fråga räknas den bort från det totala antalet röstberättigade i den aktuella frågan. Beslut tas genom öppen omröstning, med undantag för personval som sker slutet. Vid lika röstetal gäller som årsmötets beslut den mening som biträds av mötesordföranden.

22 § Årsmötesprotokoll
Justerat protokoll från årsmötet ska göras tillgängligt för medlemmarna senast tre veckor efter årsmötet. Mötesprotokollet ska skrivas under av årsmötets ordförande, sekreterare och justerare. Protokollet ska innefatta en närvarolista med samtliga mötesdeltagares namn. Sekreteraren ansvarar tillsammans med den nya styrelsen för att protokollet blir justerat och kommer medlemmarna tillhanda.

23 § Valbarhet och mandatperiod
Alla villiga medlemmar är valbara till föreningens styrelse. Till revisor kan utöver medlemmar också personer utan medlemskap i föreningen väljas. Anställda kan inte väljas till styrelsen eller till revisor. Mandatperioden för samtliga ledamöter är fram till nästa ordinarie årsmöte.

24 § Extra årsmöte
Vid behov kan styrelsen kalla till extra årsmöte för att ta beslut om en eller flera specifika frågor. Det kan också ske på revisorns begäran, eller om mer än 20 % av medlemmarna begär det. Styrelsen ska kalla till extra årsmöte via e-post minst två veckor innan det äger rum. Endast de frågor som finns med på den bifogade dagordningen ska behandlas på ett extra årsmöte. För beslutsprocess på extra årsmöte följs samma regler som under ordinarie årsmöte, se 22 §.


VALBEREDNING
25 §
Den av årsmötet utsedda valberedningen har till uppgift att inför nästa årsmöte förbereda val av styrelse, revisor och valberedning. Valberedningen består av en (1) till tre (3) ledamöter.

REVISOR
26 § Årsmötet utser minst en revisor. Revisorn har rätt att fortlöpande ta del av föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll och övriga handlingar. Revisorn är adjungerad på styrelsemöten. Revisorn ska granska styrelsens förvaltning och räkenskaper för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret. Föreningens räkenskaper ska vara revisorn tillhanda senast en månad före årsmötet. Revisionsberättelse lämnas till styrelsen senast 2 veckor före årsmötet. I revisionsberättelsen ska en rekommendation till beslut i frågan om styrelsens ansvarsfrihet innefattas.


STADGAR
27 §
Ändring av stadgar kan bara ske på ett årsmöte. Beslutet ska stödjas av minst 2/3 av antalet avgivna röster. Förslag till ändring av stadgarna får ges såväl av medlem som av styrelsen. Stadgeändringar som motverkar eller strider mot föreningens syfte kan inte göras.


UPPLÖSNING AV FÖRENINGEN

28 § För upplösning av föreningen krävs beslut under två på varandra följande årsmöten, varav ett ska vara ordinarie årsmöte. Beslutet ska stödjas av minst 2/3 av antalet avgivna röster. I beslut om upplösning av föreningen ska föreningens kvarvarande tillgångar skänkas till verksamhet med likartat syfte.